تاریخ و سیرهمسائل روز

شام سرزمین حشر و نشر

شام سرزمین حشر و نشر

تحولات و رویداد های اخیر سوریه، ریزش خون اطفال بیگناه و رعیت بیچاره و درمانده ی غوطه، هر مسلمانی را خون جگر میسازد.

شام، سرزمین مبارک و خاستگاه بسیاری از پیامبران الهی است. بسیاری از اتفاقات مهم تاریخ اسلام در این سرزمین رخ داده است. اجساد مطهر بسیاری از انبیا، صحابه، حاکمان عادل، داعیان و اندیشمندان در این دیار آرمیده است. در شام اماکن تاریخی و دیدنی بسیاری نیز وجود دارد.

تاریخ معاصر شام نیز با حوادث و فرازوفرودهای بسیاری همراه است. اما،با رسیدن امواج بهار عربی به این سرزمین، سرزمین شام و کشور سوریه شاهد قیام‌های مردمی و البته حوادث خونینی است.

قرآن کریم نیز از تقدّس و برکات سرزمین شام سخن گفته است. این سرزمین، سرزمین انبیاست و از طرفی، بخشی از وقایع مهم و فراموش‌ناشدنی تاریخ اسلام در این سرزمین اتفاق افتاده است.

دمش از قدیمی ترین شهر های جهان

دمشق، پایتخت سوریه یکی از قدیمی‌ترین شهرهای آباد و مسکونی جه ان است. این شهر از زمان‌های قدیم جایگاه مهمی را در زمینه‌های علمی، فرهنگی، سیاسی، هنری، تجاری و صنعتی به خود اختصاص داده است.

در رابطه با آغاز آبادانی این شهر اقوال مختلفی وجود دارد. از برخی روایات چنین معلوم می‌شود که حضرت نوح، علیه‌السلام، پس از این‌که طوفان فروکش کرد و کشتی در کناری پهلو گرفت، دو روستای «حرّان» و «دمشق» را آباد کرد و براین‌اساس، این دو دهکده پس از طوفان نوح، نخستین مناطق مسکونی روی زمین محسوب می‌شوند.

در برخی روایات آمده که اسم برده و غلام حضرت ابراهیم، علیه‌السلام، دمشق بوده و این برده نخستین کسی بوده که در این منطقه سکنا گزیده است، ازاین‌رو این آبادی، دمشق نام گرفته است.

بعضی از مؤرخان نوشته‌اند که ذوالقرنین در این منطقه می‌زیسته است، و برخی نیز آبادسازی این منطقه را به بردۀ اسکندر مقدونی نسبت می‌دهند. (مختصرتاریخ دمشق لابن‌منظور:۱/ ۴۳ـ۴۵)

از این روایات متفاوت، نتیجه‌ای قطعی به دست نمی‌آید، اما این امر مسلم است که این شهر قدمت چند هزار ساله دارد.

در عهدنامه ی قدیم بابل نیز از این شهر نام برده شده است، و از زمانی که کار تدوین تاریخ آغاز شده، این شهر با همین اسم معرفی شده است؛ برهمین‌اساس گفته‌ می‌شود دمشق کهن‌ترین شهر جهان است که تاکنون آباد و مسکونی است. (دایره‌المعارف بریتانیکا:۱/ ۷)

دمشق قبل از اسلام

دمشق قبل از اسلام

پیش از اسلام ابرقدرت‌های بی‌شماری بر این شهر فرمان‌روایی کرده‌اند. هنگام ظهور اسلام این شهر مرکز تجاری امپراتوری بیزانس روم شرقی بود.

در دوران خلافت حضرت عمر، رضی‌الله‌عنه، سپاه اسلام به فرماندهی حضرت ابوعبیده‌بن‌جرّاح، رضی‌الله‌عنه، این شهر را فتح کرد و آن را پایتخت ایالت شام قرار داد.

در عهد حضرت عمر بن خطاب رضی الله عنه، حضرت معاویه، رضی‌الله‌عنه، والی شام شد. پس از شهادت حضرت علی رضی‌الله‌عنه، حضرت معاویه دمشق را دارالخلافۀ جهان اسلام قرار داد و این شهر به مدت صد سال پایتخت دولت اسلامی بود که قلمرو آن از اقیانوس اطلس تا اقیانوس هند گسترده بود.

ازآن‌جاکه حضرت ابراهیم علیه‌السلام ـ جد بزرگوار تقریباً یک‌صد هزار پیامبرـ شام را دارالهجرت خود قرار داد، لذا بیشتر انبیایی که احوال آنان تا حدودی روشن است، در سرزمین شام دیده به جهان گشوده‌اند و کوه‌ قاسیون دمشق یکی از پایگاه‌های مهم دعوت و تبلیغ آنان بوده است.

بعد از این‌که دمشق به‌دست مسلمانان فتح شد، تعداد زیادی از صحابۀ جلیل‌القدر پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وسلّم، در این شهر سکنا گزیدند، لذا اگر دمشق را شهر انبیا و صحابه بگوئیم سخن گزافی نخواهد بود و همانا جای جای این شهر وقایع به یادماندنی‌ای از تاریخ اسلام را با خود به همراه دارد.

شهر دمشق ۲۲۰۰ پا (۶۶۰ متر) از سطح دریا ارتفاع دارد و آب‌و‌هوای آن‌ بسیار دلپذیر است؛ در زمستان برف می‌بارد و در تابستان شب‌های سرد و خنکی دارد. نهر بُرده از کنار شهر می‌گذرد و آب شرب و کشاورزی دمشق را تأمین می‌کند.

غوطه، که در این روز ها در خون غوطه ور است، از توابع شهر دمشق است و باغ‌‌وبستان‌ها، طراوت، سرسبزی و طبیعت زیبا و دلپذیر آن در دنیا، مشهور، بلکه ضرب‌المثل است. جغرافی‌دان مشهور علامه حموی، رحمه‌الله، می‌نویسد:

«هی بإلاجماع أنزه بلاد الله وأحسنها منظراً، و هی إحدی جنان الأرض الاربع: و هی الصُغد، و الأبلّه، و شعب بوّان و الغوطه؛

غوطه به اجماع [اهل نظر] یکی از پاکیزه‌ترین و زیباترین مناطق و یکی از بهشت‌های چهارگانه روی زمین است که عبارت‌اند از:

  1. صُغد/سُغد [در سمرقند]،
  2. أبلّه [در بصره]،
  3. شعب بوّان [در استان فارس ایران]،
  4. و غوطه [در دمشق].» (معجم البلدان للحموی:۲۱۹/۱۴)

روزگاری این منطقه سرشار از باغ‌ها، کوه‌ها، چشمه‌سارها و نهرها بود و به‌همین‌ علت زیباترین منطقۀ روی زمین محسوب می‌شد.

اکنون نیز باغ‌های انبوه انجیر و زیتون در غوطه وجود دارد، اما این طبیعت زیبا دستخوش حوادث روزگار شده و اکنون آن شادابی و نشاط پیشین را ندارد.

دانلود رایگان اپلیکیشن مفلحون

طبیعت این منطقه هنوز سرسبز و شاداب است، اما دیگر در میان مناظر و چشم‌اندازهای زیبای جهان امروز جایی ندارد. وضعیت انقلاب‌ها و دگرگونی‌های این دنیا طوری است که نشاط و سرزندگی هیچ چیزی در آن پایدار نیست؛ هر جوانی‌ای را پیری باید و هر هستی‌ای را نیستی.

وضعیت کنونی

محاصره ی شهر تاریخی غوطه که بیش از پنج سال است ادامه دارد، به ویژه بر روی زنان و کودکان تاثیرات ماندگار داشته و جنگنده های رژیم و روسیه، مراکز حیاتی و بیمارستان ها را  مورد هدف قرار می دهند.

ابی درداُ رضی الله عنه روایت میکند که رسول کریم صلی الله علیه وسلم فرمودند:

﴿فُسْطَاط المُسْلِمِينَ يَوْمَ المَلْحَمَةِ بالْغُوطَةِ إلَى جَانِبِ مَدِينَةِ يُقَالُ لَهَا دِمَشْقُ مِنْ خَيْرِ مَدَائِنِ الشّامِ﴾ (سنن ابی داود، کتاب الملاحم)

(خیمه گاه مسلمانان در نبرد بزرگ و سرنوشت ساز در سرزمینی است که به آن غوطه گفته می شود در کنار شهری که به آن دمشق می گویند آنجا بهترین سرزمین مسلمانها در آن روزگار است).

متأسفانه امروزه ملحدین با تبانی مشرکین این سرزمین مقدس را نشانه گرفته اند که خود بیانگر مذهبی بودن این نبرد خونین و نابرابر است
امّا بدون شکّ عاقبت پیروز میدان اهل حق اند.

اینها همه با وصف اینکه میداننددر شهر غوطه مزار حضرت سیده زینب نوه ی دختری رسول‌ کریم صلّی‌الله‌‌علیه‌وسلّم، و دختر حضرت ‌علی‌ و حضرت فاطمه، و خواهر حضرت حسن و حسین، رضی‌الله‌عنهم، است، باز هم پروا نمیکنند و بر مردم بیگناه از سلاح خیلی خطرناک شیمیائی استفاده میکنند.

حضرت زینب رضی الله عنها در زمان پیامبراکرم، صلّی‌الله‌‌علیه‌وسلّم،‌ دیده به جهان گشود، اما بسیار کم‌سن‌وسال بود که حضرت علی رضی الله عنه او را به عقد برادرزاده‌اش، حضرت عبدالله‌بن‌جعفر، رضی‌الله‌عنه، درآورد.

در واقعۀ کربلا ایشان هم‌رکاب برادرش حضرت حسین رضی الله عنه بود. پس از شهادت حضرت حسین رضی الله عنه، ایشان و سایر اهل‌بیت را به دمشق بردند. حضرت زینب بانویی خردمند، و در فصاحت ‌و ‌بلاغت مشهور بود. (طبقات ابن‌سعد:۴۶۵/۸٫ الاصابه:۳۱۵/۴)

غم‌واندوه ایشان از شهادت برادرش حضرت حسین رضی الله عنه قابل تصور نیست، ولی مسلماً آن را در چارچوب شرع اظهار کرده است؛ لذا نوحه‌سرایی‌های غیرمعمولی که از ایشان در برخی روایات‌ نقل شده است، همه غیرمستندند، و قطعاً نوۀ رسول‌الله، صلّی‌الله‌‌علیه‌وسلّم، از این نوع عزاداری‌ها و نوحه‌سرایی‌هایی که به ایشان منسوب می‌کنند، مبراست.

مزاری در مصر نیز به حضرت زینب رضی الله عنها منسوب است، اما از هیچ روایت مستندی ثابت نیست که حضرت زینب به مصر رفته باشد، اما بعد از واقعۀ کربلا آمدنش به دمشق ثابت است.

لذا وجود مزار ایشان در دمشق به نسبت مصر بیشتر قرین صواب است؛ گرچه این نیز در بعضی روایات آمده است که یزید، حضرت زینب و سایر اهل‌بیت را با اعزاز و اکرام فراوان به مدینه فرستاد و حضرت زینب و سکینه به پاس تشکر، مقداری از جواهرات خود را برای یزید فرستادند و یزید آنها را مسترد کرد و گفت، من اگر با شما نیک‌رفتاری کردم برای طمع دنیوی نبوده، بلکه فقط برای حق خویشاوندی شما با پیامبراکرم، صلّی‌الله‌‌علیه‌وسلّم، بوده است. والله سبحانه أعلم.(أعلام النساء:۲/ ۹۸)

آرامگاه حضرت زینب مانند مرقد سایر اهل‌بیت، در عمارتی قرار دارد که معماری مناره‌‌ها و گنبدها به سبک مزارهای عراقی است.

فضیلت شام و یا سوریه

در مورد فضیلت شام و یا سوریه ی امروزی  مقدمه ای خدمت شما عزیزان تقدیم کردم که محشرِ دنیا در آنجا بوقوع میپیوندد.

روایات وارده از رسول الله صلی الله علیه و سلم تاکید دارند که زمین میدان محشر، سرزمین شام (یعنی سوریه) خواهد بود و در این سرزمین مومنینی ساکن هستند که تحت لوای اسلام قرار دارند که حضرت عیسی علیه السلام آن را حمل می کند و بر علیه دجال و یاجوج و ماجوج می جنگند.

روزمحشر روزی است که در آن همه مخلوقات در پیشگاه پروردگار جهان گرد هم می آیند مردگان همگی زنده می شوند.

آن هنگام است که منادی الله  سبحانه و تعالی ندا سر می دهد، ای استخوانهای پوسیده  و ای گوشت های ریزه ریزه شده بلند شوید برای حضور در محکمه ی خالق یگانه ی قهار.

قبرها شکافته شده و مردگان از داخل قبور بر می خیزند و اولین شخصی که از قبرش بر می خیزد حضرت رسول کریم صلی الله علیه و سلم است، ایشان در حالی مبعوث می شوند که فرشتگان به انتظار او نشستند

رسول معظم اسلام با قرار گرفتن در محضر الهی ، اولین چیزی که به درگاه او مطرح می کند وضعیت امت اوست و می فرماید (امتی امتی با رب العلمین)

سپس عموم مردم از قبرها بلند می شوند در حالیکه  ترس و وحشت آنها را فرا گرفته است و سرگردان اند نمی دانند کجا بروند اما مومنان اینگونه نیستند .

رسول کریم صلی الله علیه وسلم فرمودند :

وقتی مومن از قبرش بر می خیزد دو فرشته را در کنار قبرش می بیند که او را تثبیت می نمایند تا آن زمان که او را داخل بهشت گردانند. و فرمودند :

﴿والذي بعثني بالحق نبياً أنّ المؤمن أعرف بمكانه في الجنة من معرفة أحدكم بمكانه وأهله في الدنيا﴾

اوصاف میدان محشر آنگونه که در روایات آمده است زمین بسیار همواری است که در آن هیچ تپه ای یا گودالی وجود ندارد و سفید رنگ می باشد ، کوه ها به فرمان الله تعالی از بین می روند و تبدیل به زمینی کاملا مسطحی می شود که برای اجتماع همه ی مردم اعم از مومن و کافر،  نیک و بد ، شایسته و فاسد آماده می شود.

مطالعه ی بخش های بعدی این مضمون بی نهایت مهم را از این صفحه فراموش نکنید.

عزیزان گرانقدر!

لطفاً این مضامین خیلی مهم و حیاتی را با تمام خانواده، اقارب، دوستان، و همکاران تان شریک سازید، و در رشد فکری، عقیدتی، ایمانی و وجدانی همنوع تان اقلاً یک امر خیری را، مایه ی حصولِ صدقات جاریه ی تان سازید.

جزاکم الله خیراً!

ادامـــه دارد….

نمایش بیشتر

احمد جاوید عارفی

نویسنده: استاد احمد جاوید عارفی

‫2 دیدگاه ها

  1. این نوشته چشم و دل مرا بگریه آورد. چقدر ما مسلمانان بی غیرت بی دین بی ایمان و بدبخت شدیم. ملحدین برای جنگ مذهبی و عقیده شیطانی خود سوریه را تباه کردندو ما؛غرق درتنظیمبازی، چوکی پرستی و قدرت طلبی، پشتو و دری هستیم. خداوند خیر بدهد شما را برادر محترم. ????????????

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Adblock رو غیر فعال کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید